Marraskuu 2022
Vieläkin jännittää
Jännittäminen piristää
Jännittäminen on minusta positiivinen kokemus. Marraskuun pimeydessä tuli useamman kerran pohdittua, mikä kaikki vielä työelämän viimeisellä neljänneksellä saa mielen sähköistymään. Yllättävän paljon sellaisia asioita tuli vastaan. Jännitys omalla kohdallani tarkoittaa, että teen kaikkeni onnistuakseni, koska tavoitteen saavuttamisella on niin suuri merkitys. Vähän kuten riskin ottoa, mutta ilman stressiä. Jännitystä ei tietenkään synny, jos ei ole epäonnistumisen mahdollisuutta. Oppimiskokemus syntyy silti aina ja siihenkin voi olla tyytyväinen.
Yksi jännittävimmistä hetkistä tässä kuussa oli pitkään valmistellun urakkakilpailun päättyminen. Ensimmäiseksi jännitti se, miten paljon tarjouksia ylipäänsä tulee vai tuleeko ollenkaan. Toiseksi se, miten kohdalleen vaativan ja laajan korjausrakentamishankkeen kustannusarvio osuu. Tarjoajia oli odottamaani vähemmän, mutta annetut tavoitebudjetit vastasivat tekemiämme laskelmia. Tästä jäihyvä fiilis. Jännitys ei tietysti tässä hankkeessa tähän lopu. Vuokrasopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Rakennustöiden aloittamisella ja valmistumisella on tiukka aikataulu, jotta asiakkaan liiketoiminta sujuu pahemmitta häiriöittä. Piristäviä kuitenkin nämä haasteet ja selkeät jännityshetket.
Stressi versus jännitys
Jännittämisestä väistämättä mieleen tulevat myös stressaavat tilanteet. Lehdissä on viime aikoina uutisoitu jälleen kerran rakennusalan muutosneuvotteluista. Itsellänikin on niistä kokemusta 90-luvun lama-ajoista lähtien. Kun jännittämiseen on liittynyt epävarmuutta tulevasta ja huolta huomisesta niin omasta kuin muidenkin, se on ollut pitkäkestoisempaa stressiä. Mielestäni stressi ja jännittäminen ovat kaksi eri asiaa.
Näistäkin työelämään liittyvistä negatiivisista hetkistä on auttanut selviytymään hyvä yrityskulttuuri. Jos on voinut luottaa siihen, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti avoimesti keskustellen, niin syntyy tunne yhteisöllisyydestä ja kokemusten jakamisesta sekä hyvässä että pahassa. Pettymyksiäkin on tietysti tullut, koska aina on myös niitä, joille arvot eivät ole sisäistyneet perin pohjin.
Esiintymisjännitystä
En pidä itseäni erityisen hyvänä esiintyjänä enkä kirjoittajanakaan. Olen työurani alusta lähtien pitänyt luentoja rakennushankkeiden hankemuodoista eli toteuttamistavoista. Se on ollut hyvä tapa ylläpitää rakennuttamisen ammattitaitoa ja myös esiintymistaitoa. Pidin luennon myös viime viikolla. Matkalla pohdin, tunnenko enää esiintymisjännitystä. Ehkä en. Kaikki tilaisuuden osallistujat olivat paikan päällä. Se oli todella mukavaa, kun sai oikean kontaktin ja keskusteluyhteyden kuulijoihin. Hybridi-tilaisuudessa tulee aina hiukan epävarmempi olo vuorovaikutuksen sujumisesta. Nyt tunsin olevani mukavuusalueellani aktiivisen, pienen ammattilaisporukan kanssa.
Paljon enemmän jännitän tämän blogi-kirjoituksen julkaisemista. Rutiinia ei vielä ole juurikaan. Palaute on kuitenkin ollut niin positiivista, että tätä on ilo jatkaa.
Työpaikan mm-kisaveikkaus
Lopuksi vielä hauskaa kisajännittämistä. Osallistuin työporukan MM-jalkapallokisaveikkaukseen. Minulta veikkausvastausten kirjaaminen kesti kahdessa erässä yhteensä noin tunnin. Osin tämä johtui huonosta etukäteistietämyksestäni. Tällä hetkellä sijoitukseni on keskitason huonommalla puolella. Joka kerralla tulostilanne on katsottava heti. Sen verran se jännittää.