Työilmapiiri on yhteisesti hoidettava asia

Maaliskuu 2023

Työilmapiiri on yhteisesti hoidettava asia

Ilmapiirimittaus käynnistyi

Jos jotain, niin hyvää työilmapiiriä olen oppinut arvostamaan aina vain enemmän. Onneksi hyvän ilmapiirin merkitys ymmärretään nykyään myös osana projektien johtamista ihan eri mittasuhteissa kuin ennen. Peruskorjaushankkeissa, joissa olen nyt mukana, käynnistimme ilmapiirimittaukset yhtä aikaa kuin rakennustyötkin. Tavoitteena on korostaa työhyvinvointia motivaation ja jaksamisen perustana. Itselleni työilmapiiri on yhtä tärkeä energian lähteenä kuin jokapäiväinen lounas.

Kun ensimmäisiä tuloksia käytiin läpi, tuntui siltä, että pelkkä ilmapiirin ottaminen asialistalle herätti positiivisia tunteita. Kukaan ei itse asiassa vastustanut ajatusta ilmapiirin mittaamisesta. Mittauksen vastausryhmään kuuluu kahden eri projektin henkilökuntaa, mutta se ei mielestäni haittaa, koska esimerkiksi suunnittelijat ovat samat kummassakin projektissa. Yhdistäminen ehkäisee samalla mittauksen muodostumista kauneuskilpailuksi. Vastaaminen on helppoa, kun arviointikysymyksiä on vain neljä avoimen palautteen lisäksi.

Yllättävää oli, että projektien tavoitteissa on vielä selkeytettävää. Arvelen sen johtuvan siitä, että henkilöt liittyvät projektiorganisaatioon eri aikoina. Alusta lähtien mukana olleet ovat luonnollisesti paremmassa asemassa kuin vastikään aloittaneet. 

Valtaosa koki, että on mukava olla mukana projektissa. Tietty soraääniäkin oli ja niihin on suhtauduttava vakavasti. Ilmapiirille on myrkkyä, jos yksikin henkilö on sivuraiteella. Avoimessa palautteessa oli toivottu yhteistä aloitustilaisuutta ja tästä tulikin ensimmäinen konkreettinen toimenpide ilmapiirityössä. Tilaisuudessa voidaan pureutua paremmin esimerkiksi elinkaaritavoitteisiin, joita ei ole viestitty riittävän selvästi. Ja pelkästään parempi tutustuminen eri henkilöihin edistää yhteistyötä. Jatkossa on mielenkiintoista seurata tulosten kehittymistä.

Tunnelmat eivät rakennu itsestään

Mittauksen yksi keskeinen tarkoitus on osoittaa, että ilmapiirin eteen halutaan tehdä töitä. Tuntui siltä, että tunnelma oli positiivisempi jo pelkästään sen takia, että työfiiliksiä pystyi tuomaan helpolla tavalla esille. Jokainen on varmasti kokenut, miten raskas työpäivä on, jos ilmapiiri on epämiellyttävä. Yksikin henkilö voi nopeasti vesittää hyvän fiiliksen, samalla kun jokaisen panos on korvaamaton. Herkkyyttä ja tasapainottelukykyä tarvitaan. Itse olen koettanut antaa kannustavaa palautetta. Kiireessä helpommin ärsyyntyy huonommin hoidetusta hommasta kuin huomaa hyvän suorituksen. Panostan tähän jatkossa vielä enemmän.

Hyvän ilmapiirin aistii saman tien kuten tietysti myös huonon. Jos jotain on vialla, ensin kohdistuu usein valituksia fyysisiin olosuhteisiin. Jos ei pureuduta ongelmiin syvällisemmin, seuraavana on ollut työuupumusta ja henkilövaihdoksia. Näissä tilanteissa on usein tullut esille, miten ilmapiiriä heikentää vaikeiden asioiden tai epäonnistumisien piilottelu. Avoimuus on avainasemassa hyvän ilmapiirin rakentamisessakin.

Johdonmukaista välittämistä

Ensimmäisen kerran muistelen olleeni mukana vastaamassa ilmapiirimittaukseen liiketoiminnan muutosprojektissa. Sieltä mieleeni jäi, miten projektin eri vaiheet heijastuivat tuloksiin. Alkuinnostuksen jälkeen rutinoiduttiin ja projektin päättäminen koettiin ehkä haastavimmaksi. Tärkeintä minusta oli johdonmukainen tulosten seuranta sekä kannustus vastaamaan. Se oli välittämistä parhaimmillaan. Tätä välittämisen ilmapiiriä olen oppinut arvostamaan ja yrittänyt opetella rakentamaan. Uskon, että tässä palapelissä meillä työuran loppusuoralla etenevissä on ainutlaatuista kokemusten kautta syntynyttä osaamista jaettavaksi.